onsdag 9 juli 2008

Dagens samhälle

Medan vi i Sverige, genom FRA-lagen, närmar oss de dystopiska samhällen som Boye beskriver i Kallocain och Orwell i 1984 jobbar engelsmännen mot en annan dystopi. Nämligen Huxleys Brave New World, där samhället kontrollerar medborgarna genom att "se till medborgarnas bästa". Engelska lobby-/läkarorganisationer har tydligen lyckats få istid i media med sitt förslag om att begränsa rökande förebilder inom film och tv.

Han med mustaschen blir mycket beklämd av detta urbota korkade förslag. Om lagen hade införts tidigare hade vi alltså fått se Hank Moody dö av lungcancer i Californication, Brad Pitt utan cigg i mungipan i Fight Club och eventuellt också Carrie i SATC helt tandlös efter ett liv av författarfrukostar. Jaja, ni förstår principen. Utan cigg på film blir ditt liv oändligt mycket fattigare. Men framför allt anser jag att staten/folkhälsomyndigheten/whatever inte på något sätt ska påverka de kulturyttringar som skapas i landet.

För varje ändrad sekund i film/tv kommer vi ett steg närmare de skräcksamhällen som 1900-talets genier drömde mardrömmar om.

Inga kommentarer: