torsdag 28 februari 2008

En helt vanlig filmvecka

Han med mustaschen är ingen cineast. Han hävdar bestämt att film inte är det bästa formatet för intressant karaktärsutveckling och historieberättande. Det yttersta beviset för denna tes är att jag nyss sett två av de nominerade till Academy awards för bästa film och ingen av de har berört mig något särskilt.

Det började i onsdags med No Country For Old Men, en habilt berättad historia om en man som hittar pengar och blir jagad av en annan man som vill ha tillbaka pengarna. Till filmens fördelar bör räknas ett vackert foto och den roliga detaljen att han Anton skjuter ihjäl sina antagonister med något slags djuravlivare. Dessa fördelar hamnar dock helt i skymundan av en frisyr. Den är som en legohjälm, bestående av ett eller max två sjok av hår, jag älskar den. Av de få filmer jag faktiskt ser har bara en tidigare drabbats av frisyrdöden, Johnny Depps fantastiska hårvarianter o Blow. Hur som helst, värd en Oskar var den inte. Det måste ju ha kommit minst en bättre film under 2007?

Men Han med mustaschen gav inte tappt(Bevingat finns att fynda på bokrean) utan fortsatte idogt sitt letande efter en bra film. Enligt rykten skulle ju Juno vara en bra film, och även den var nominerad till bästa film. Fokus förstördes helt även under denna film. Jag ska inte säga att filmen var dålig, för den var faktiskt helt okej. Men hur i helvete kan regissören låta filmens enda visdomsord yttras av en man som för evigt är inetsad som nazistisk våldtäktsman med ögonlapp på alla HBO-tittares/svenska nattsuddares hornhinnor. Jag har svårt att tycka att J K Simmons har ett sympatiskt utseende, hans leende är lömskare än Anders Borg. För att infalla i den kliché som jag är musikmässigt bör det tilläggas att det var roligt att höra Belle & Sebastian igen. Det var några år sen senast. En eloge bör också gå till Michael Cera, trots att varken han eller Jason Bateman kommer upp i samma klass som den helt fantastiska serien Arrested Development. Observera betyget på imdb!

Så. Godnatt. Han med mustaschen vill för övrigt tacka samtliga 16 läsare som under dygnet 28/2 stod ut med den bristfälliga uppdateringen.

ps. Serier är bättre än film, det finns mer utrymme för bra skådespeleri under längre tid. Det finns även utrymme för sämre skådespeleri, som i detta exempel. Som mamma till Syskonen Wahlgren kan hon nog faktiskt vara roten till mycket av det som är fel med nöjessverige. ds

1 kommentar:

Anonym sa...

Frisyren är den fulaste frisyren i filmhistorien.

Sa ja inte att Juno var överskattad?